if facebook circle gray 107140  if instagram circle gray 107138

RENGØRING OG PLEJE AF FLISER OG KLINKER 

... gode råd behøver ikke at være dyre


Når man skal vælge fliser til boligen, er det vigtigt er gøre sig nogle overvejelser om f.eks. hvor og hvordan skal flisen være, hvad skal den kunne tåle, skal flisen passe til noget eksisterende i boligen - og selvfølgelig "hvad kan jeg egentlig lide?"

Desuden kan du under "Pleje & vedligeholdelse af fliser" finde nyttige informationer, der kan være med til at sikre at dine fliserne vil holde sig flotte langt ud i fremtiden. Husk på, det er meget forskelligt hvordan henholdsvis keramiske- og naturfliser skal plejes og vedligeholdes. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvis du søger informationer om, hvor meget vådrumsprimer, fliseklæb, fugemasse m.v. der skal bruges til dit projekt kan vi anbefale Alfix forbrugsberegner. Du skal blot indtaste forskellige oplysninger om f.eks. grundarealet, flisens dimensioner og fugebredde, hvorefter beregneren klare resten og udformer en indkøbsliste. Århus bad & fliser forhandler hele Alfix sortiment.

 


 

På denne side kan du læse nærmere om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal have nye fliser til boligen. Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til nedenstående eller hvis du har andre spørgsmål du ønsker at få besvaret.

 

Slidstyrke

Fliser er et af de mest holdbare produkter der findes, når det kommer til at skulle vælge gulve eller vægbeklædning, hvad enten det gælder privat- eller erhvervsbygninger. Men inden du vælger en flise, er det vigtigt at gøre dig nogle overvejelser om, hvad den konkrete flise skal kunne holde til i forhold til væggenes og gulvets anvendelse. Til at hjælpe med dette har alle fliser en slidstyrke, der angiver hvor meget flisen kan holde til, dvs. hvor hurtigt flisen bliver synligt slidt. Slidstyrken angives med tallene 1-5, hvor et lavt tal betyder lav slidstyrke og et højt tal betyder høj slidstyrke.
 

Slidstyrke - anbefalet brug

1-2 ) Vægfliser

3-4 ) Gulve med let slid f.eks. badeværelser, hvor der kun betrædes med blødt fodtøj.

4-5 ) Gulve med almindeligt slid som f.eks. i køkkenet og bryggerset.

4-5 ) Gulve med stærkere slid. Dækker alle gulve i privatboligen, kontorer, restauranter m.v.

   5 ) Gulve med stærkt slid som f.eks. butikker, hoteller, institutioner o.lign.
 

Brudstyrke

Ligesom fliser kategoriseres efter slidstyrke, inddeles de også efter "brudstyrke". Brudstyrken på en flise har at gøre med hvor meget flisens skærv kan holde til ved almindeligt brug eller sandsynligheden for at flisen kan revne o. lign., hvis der f.eks. tabes noget på gulvet. Brudstyrken angives med bogstaverne fra D-H, hvor først nævnte har lavest brudstyrke og så fremdeles.

Brudstyrke - anbefalet brug

D) Vægflise
E) Alle gulve i privatboliger (dog frarådes anvendelse i entre, bryggers og køkken).
F) Alle gulve i privatboliger
G) Gulve med stærkere slid
H) Gulve med stærkt slid

Til gulve i supermarkeder, offentlige bygninger, institutioner, banegårde m.v. anbefales uglaserede fliser af typen granitkeramik, da disse har både en høj slidstyrke og brudstyrke.
 

Frostsikkerhed

Den mest frostsikre flisetype på markedet i øjeblikket er fliser lavet på en skærv af granitkeramik. Denne type flise produceres af knust sten og ler, der i våd tilstand presses sammen og herefter brændes ved så høj temperatur at materialet smelter sammen. Herved opnås en flise med optimal frostsikkerhed og skærvstyrke. Granitkeramik benævnes også stentøj og porcellanato.
 

Valg af flisestørrelse

- Kun fantasien sætter begrænsningen! "Århus Bad & Fliser" har alt fra små mosaik-fliser til store fliser på 100 x 100 cm. Der er ingen faste regler for hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, da det i sidste ende handler om din egen personlig stil og ønsker. Dog bør man have i tankerne, hvordan størrelsen på fliserne kan være med til andre ændre rummet som helhed. 

Er du i tvivl om hvilken størrelse du skal vælge, kan du som tommelfingerregel altid tage udgangspunkt i rummets størrelse. Det vil sige, store fliser til store rum og små fliser til små rum. Men ingen regler uden undtagelser! For eksempel kan en større gulvflise på et mindre badeværelse få rummet til at virke større, da gulvet kommer til at virke som en ensartede overfalde, da der vil være færre fuger end ved mindre fliser.

Nedenstående punkter giver forskellige eksempler på, hvordan valget af flisetype og størrelse kan have en effekt på rummets helhedsindtryk.

Små rustikke fliser:
Giver en hyggelig effekt, der både kan være romantisk, bondehusagtigt og sydlandsk.

Små fliser, der ikke er rustikke:
Er gode til både at skabe visuelle effekter/mønstre, samt rene moderne linjer. Det kunne f.eks. være mosaik fliser i køkkenet eller bag ved brændeovnen.

Store rustikke fliser:
Er med til at give en hyggelig effekt, der er med til at åbne rummet op.

Store fliser, ikke rustikke:
Giver moderne, rene linjer og åbner rummet op. Kan dog virke voldsomt i små rum, hvis stilen ikke passer til resten af huset.
 

Blanke eller matte fliser

Om du skal vælge en flise der har en blank, halvblank eller mat overflader afhænger igen af din personlig stil og ønsker. Begge fliser er lige nemme at rengøre og vedligeholde, dog kan vandstænk være mere synlige på en blank flise i f.eks. en brusekabine, medmindre fliserne ikke aftørres efter bad.

Hvis skridsikkerhed i f.eks. badeværelset, er en vigtig faktor for dig, kan vi anbefale at du vælger en flise, der har reliefmønstre eller sandkorn i overfladen, da disse sikrer du står bedre fast. Du kan læse nærmere om dette under emnet "Skridsikkerhed".
 

Flisefuge

Valget af flisefuge har stor betydning for holdbarheden, samt hvordan væg eller gulv tager sig ud som helhed. Der findes mange forskellige fugefaver, der individuelt kan være med til at fremhæve flisens størrelse, hvis der er stor kontrast mellem fugefarve og flise, og omvend vil f.eks. et gulv fremstå som en gennemgående overflade, hvis fugefarve og flise ligger tæt på hinanden.

Hvilken fuge skal jeg vælge til mine fliser?

Fugetype (af hensyn til holdbarhed)

Almindelig fuge (finkornet): Benyttes til fugebredde mindre end 5 mm.

Multifuge (mellemkornet): Benyttes op til 20 mm fugebredde.

Klinkefuge (grovkornet): Benyttes til fugebredde større end 5 mm.

Fugebredde

Bred fuge - rustikt udseende

Smal fuge - minimalistisk udseende

Såfremt flisen er meget uens i størrelsen, skal der dog vælges en fugebredde, der er stor nok til at tage størrelsestolerancen.
 

Skridsikkerhed

Et det vigtig for dig, at den flise du vælger er skridsikker, findes der til badrum specielle fliser med skridsikker overflade til f.eks. ældre- og handicapboliger. Overfladen kan f.eks. være med reliefmønster, grov overfalde tekstur eller med små "sandkorn" i overfladen, der gør flisen mere skridsikker.

Desuden kan mosaikfliser med skarpe kanter og forskellige teksturer i overfladen ligeledes vil gøre gulvet mere skridsikkert. Det samme gør sig gældende for rustikke fliser der i mange tilfælde vil være mere skridsikre end f.eks. en almindelig blank eller mat gulvflise.